دیود
دیودها قطعات دو پایه ای هستند که از یک نیمه هادی N(منفی) و از یک نیمه هادی P(مثبت) ساخته شده اند. در مدارات دیود را با علامت اختصاری D مشخص می کنند.
دیود ها انواع مختلفی دارند که عبارت اند از:
۱-دیود های یکسو کننده: این دیود فقط از یک جهت جریان را عبور می دهد و مانع عبور جریان هایی خواهد شد که بخواهند از جهت دیگر از این قطعه عبور کنند. دیود از دو پایه ی آند و کاتد تشکیل شده که همیشه جریان از آنُد(A) وارد و از کاتُد(C) خارج می شود و اگر بخواهد از کاتد وارد شودبه سد پتانسیل برخورد می کند و مانع عبور جریان می شود. کار برد اصلی این دیود تبدیل برق AC (برق شهر) به برق DC (مستقیم) می باشد.
پس از عبور جریان از دیود، میزان ۰.۷ ولتاژ از جریان کسر می شود که به آن افت ولتاژ می گوییم. مثلا جریان ۵ ولت بعد از عبور از دیود تبدیل به ۴.۳ ولت می شود. می توان چند دیود را پشت سرم هم قرار داد تا مقدار بیشتری ولتاژ افت کند؛ مثلا اگر ۳ دیود را به صورت موازی در یک مدار قرار دهیم و بخواهیم مقدار ۵ ولت به این مدار بدهیم، بعد از عبور ولتاژ از این سه دیود، ولتاژ تبدیل به ۲.۹ = ۰.۷ - ۰.۷ - ۰.۷ - ۵ می شود.
همچنین می توان از دیود یکسوکننده به عنوان یک قطعه ی محافظ نیز استفاده کرد. از این کاربرد دیود در برد موبایل بسیار استفاده می شود و به منظور کم کردن تراکم قطعات، چند دیود را داخل یک بسته بندی قرار می دهند. معمولا این بسته بندی در موبایل ۵ پایه بوده و داخل آن چهار دیود استفاده شده است که پایه های آند دیود ها به یکدیگر وصل شده و به صورت یک پایه از بسته بندی خارج گردیده است و طبعاً چهار پایه دیگر هر کدام کاتد یک دیود خواهد بود. به چنین قطعاتی فیلتر ESD یا آی سی کریستال نیز گفته می شود.
۲-دیود تثبیت کننده (زینر): از این دیود ها برای تثبیت کنندگی ولتاژ استفاده می کنند. این دیود ها به صورت معکوس در مدار بسته می شوند به طوری که جریان از کاتد وارد آند می شود ولی عبور ولتاژ از کاتد به آند به شرایطی وابسته است. این شرط رسیدن ولتاژ به حد معینی است. مثلا برای دیود زینر ۵ ولت در نظر می گیریم، اگر ولتاژ کمتر از ۵ ولت بود آنگاه از دیود زینر عبور نمی کند، ولی اگر جریان بیشتر از ۵ ولت بود، آنگاه سد پتانسیل را شکسته و از دیود عبور می کند. البته بعد از عبور ولتاژ از دیود زینر، جریان ۵ ولت از دیود زینر عبور می کند.مثلا دیود زینر مدار ۵ ولتی است و ما ۷ ولت به مدار می دهیم و این هفت ولت وارد دیود زینر می شود و در دو سر دیود مقدار ۵ ولت تولید می شود، در نتیجه دیود مقدار ۵ ولت را به مصرف کننده می رساند.
شکل دیود زینر در مدار:
۳-دیود های نورانی(LED): از دیود نورانی به عنوان یک مولد نور جهت روشنایی صفحه کلید و یا صفحه ی نمایشگر گوشی استفاده میشود.