خازن
خازن قطعه ای است که می تواند انرژی الکتریکی را در خود ذخیره کند. انرژی به صورت بار الکتریکی در خازن ذخیره میگردد. داخل خازن چیزی نیست جزء دو صفحه رسانا که بین آنها ماده عایقی (دی الکتریک) قرار داده اند، به دلیل اینکه خازن یک عنصر ذخیره کننده انرژی است، در مدار های الکترونیکی کاربرد های وسیعی دارد.
خازن در صافی ها ولتاژ، چند برابر کننده های ولتاژ، فیلتر ها، تایمر ها، پارازیت گیر ها و ... مورد استفاده قرار می گیرد.
هر خازن توسط یک پارامتر که ظرفیت گفته می شود مشخص می گردد. ظرفیت را با C نشان داده و واحد آن فاراد می باشد. یک فاراد ظرفیت خازنی است که اگر به آن یک ولت ولتاژ اعمال کنیم، 1 کولن بار الکتریکی در آن ذخیره می گردد. فاراد ظرفیت بسیار بزرگی می باشد، به همین دلیل از واحد های کوچکتر آن نظیر uf ,nf و pf استفاده می شود.
خازن ها نیز همچون مقاومت ها بسیار متنوع هستند و به دو دسته خازن های ثابت و متغیر دسته بندی می شوند. خازن های ثابت در اشکال، ابعاد و ظرفیتهای مختلف در دسترس هستند. بر خی از انواع خازن ها عبارتند از:
خازن سرامیکی، خازن میکا، خازن کاغذی، خازن الکترولیتی و ...
لازم به ذکر است خازنها بر روی برد موبایل به رنگ های زرد، نارنجی، مشکی، قهوه ای کمرنگ و طوسی دیده می شوند
خازن های قهوه ای و طوسی رنگ، پایه مثبت و منفی ندارند.
به خازن هایی که دارای قطب هستند، خازن های پلاریته دار و به خازن هایی که بدون قطب هستند، خازن های بدون پلاریته گفته میشود
نماد خازن بدون پلاریته در مدار:
طریقه ی خواندن خازن های کد دار
برای خاندن خازن هایی که توسط کد گذاری عددی ظرفیت شان مشخص می شوند کافی است به این طریق عمل کنیم. به عنوان مثال: برای خواندن خازن ۱۰۳ رقم اول خودش را بگذارید، رقم دوم نیز به همین ترتیب، سپس به اندازه ارزش عددی رقم سوم مقابل دو رقم دیگر صفر گذاشته و بر حسب پیکو فاراد بخوانید:
۱۰۳ = ۱۰۰۰۰PF = ۱۰NF