مقاومت
همان طور که از نامش بر می آید، قطعه ای است که در برابر عبور جریان از خود مقاومت نشان میدهد. مقاومت با واحد اهم سنجیده میشود و دارای سمبل زیر است:
اصلی ترین کاربرد قطعه به عنوان یک کاهش دهنده ی ولتاژ می باشد.
قطعات مختلف موبایل با ولتاژ های مختلفی کار میکنند و برای این کار باید ولتاژ دقیق مورد نیاز قطعه را به او داد ولی منبع تغذیه فقط یک مقدار ثابت ولتاژ برای قطعات می فرستد. برای این که بتوان واحد های مختلف مصرف کننده را توسط همان منبع تغذیه راه انداخت، باید ولتاژ های مختلفی از تغذیه فراهم شود. مقاومت این قابلیت را دارد و کافی است بین مصرف کننده و تغذیه، از یک مقاومت(به صورت سری) استفاده کرد. در عمل این باعث می شود زمانی که جریان از منبع تغذیه به سمت مصرف کننده حرکت می کند از مقاومت هم عبور کند. عبور جریان از مقاومت باعث می شود که دو سر مقاومت ولتاژی قرار گیرد ک به این عمل افت ولتاژ مقاومت می گوییم. این که چقدر از ولتاژ در مقاومت افت شود به میزان مقاومت و جریان مورد نیاز مصرف کننده بستگی دارد و در اختیار طراح است.
واحد مقاومت اهم است و مقدار آن، میزان مقاومتی است که این قطعه در برابر جریان دارد.
از آن جایی که واحد اهم مقدارش کم است و در خیلی از مدارات از مقاومت هایی با اهم های بالاتر استفاده میشود، از مقادیر اختصاری کیلو اهم که هر کیلو اهم ۱۰۰۰ اهم است (به صورت یک KΩ). واحد بیشتر از کیلو اهم، مگا اهم است و هر مگا اهم ۱۰۰۰۰۰۰ اهم میباشد (MΩ).
برای مشخص کردن اهم مقاومت ها از کد های عددی استفاده می شود. این کد های عددی روی خود مقاومت نوشته می شوند و با چشم غیر مسلح دیده نمی شوند.
مقاومت ها به دو صورت می باشند:
۱-مقاومت های ثابت
۲-مقاومت های متغیر
روش خواندن مقاومت های ثابت:
فرض کنید روی یک مقاومت عدد ۲۲۳ نوشته شده است. برای خواندن آن، رقم اول را منظور کنید، رقم دوم نیز به همین ترتیب. سپس به اندازه ی ارزش عددی رقم سوم، مقابل دو رقم دیگر صفر بگذارید، سپس بر حسب اهم بخوانید:
2R2 = 2/2 Ω
22R = 22 Ω
2K2 = 2/2 KΩ
22M = 22 MΩ
221 = 220 Ω
223 = 22000 Ω = 22 KΩ
223K = 22000 KΩ = 22 MΩ
روش خواندن مقاومت های با درصد خطا:
حرف اول و دو عدد همانند روش قبلی و حرف دوم مطابق زیر مقدار تلرانس وارد در مقدار مقاومت را مشخص می کند.
G = %2
H = %3
J = %5
K = %10
M = %20
مقدار مقاومت و تلرانس احتمالی مقاومت رو به رو چقدر است: R=10KJ
T=10000×(±5/100)=±500Ω=±0.5kΩ
R=3M3K R=3.3MΩ T=%10